Emrović raj
Banja

Specifična je po svojim lekovitim izvorima

Banja
Emrović raj
Rezervišite po najpovoljnijoj ceni!
Dolazak
Odlazak
Broj odraslih
Broj dece
Promo kod

O banji

Novopazarska Banja se nalazi na svega 3 km od Novog Pazara, i pripada Raškom okrugu. Od Beograda je udaljena 280 km. Pozicionirana između padina Rogozne, planiskih masiva Golije i Kopaonika, kao i Ninaje, povoljno utiče na samu klimu banje koja je izuzetno pogodna za rehabilitaciju i poboljšanje zdravstvenih problema. Sa ukupno 14 termomineralnih izvora i dobrom lokacijom, može se reći da je kako banjsko tako i klimatsko lečilište. Veoma je poznata po lečenju i rehabilitaciji obolelih od miopatije i neuromiopatije

Činjenice

14
broj izvora u banji
15-60°C
temperatura vode
5l/s
brzina isticanja vode
3 km
od Novog Pazara
Lekovitost
sastav vode: Na, Mg, Fa, Ca, K, NO3, SO2
505m
Nadmorska visina
Banja 0
Banja 1
Banja 2
Banja 3
Emrović raj

Istorija Banje i bolesti koje se u njoj tretiraju

-

Zbog 505 metara nadmorske visine na kojoj se Novopazarska Banja nalazi, svrstava se u jednu od najviših banja u našoj zemlji. Veliki broj sunčanih dana, mali broj padavina i vetrovitih dana, čini klimu izuzetno pogodnom čak i za lečenje, te je zbog toga svrstavaju u klimatska lečilišta.

Okružena zelenilom i velikim brojem zelenih površina, idealan je ambijent za relaksaciju i duge šetnje. Borovi, lipe, ukrasno drveće, samo su neke od preko 1000 sadnica u banjskom parku, i čine ga lepšim i prijatnijim za boravak. 

Novopazarska Banja je oduvek bila poznato lečilište Raške, sa manjim usponima i padovima. Dolaskom Turaka u srednjem veku, njena popularnost je oslabila. Uvidevši lepote naših prostora počeli su sa gradnjom ugostiteljskih objekata, kao i dva kupatila, što je pozitivno uticalo na razvoj i rast same banje. Osamdesetih godina 17. veka Novi Pazar je razoren, ali u 18. veku dolazi do izgradnje novog kupatila. Nakon Drugog svetskog rata otvara se Zavoda za lečenje i rehabilitaciju obolelih od mišićnih i neuromišićnih bolesti. 

Neuromišićne bolesti
 • Neuropatija – karakteristični simptomi su slabost, trnjenje i promene boje i teksture kože
 • Amiotrofična lateralna skleroza (ALS ili Lou Gehrigova bolest) - progresivna bolest motornih neurona, koja uključuje bezbolni gubitak funkcije mišića i atrofiju, te često i poteškoće kod gutanja i govora
 • Miopatija – bolest mišića, slabost je najviše izražena u natkolenicama i nadlakticama. Uzroci mogu biti infekcije i trovanja
 • Mišićna distrofija –  skup progresivnih bolesti mišića, uzrokovanih genetskim defektima. Počinje slabljenjem mišića zatim može doći do teškog propadanja istih i slabosti mišićne kontrakcije
 • Mijastenija gravis – autoimuna bolest, usled blokiranja prenosa signala sa živaca na mišiće, onemogućuje se mišićna kontrakcija
Stanja nakon moždanog udara

Postoje dva tipa moždanog udara, a to su ishemijski i hemoragijski. Doktorima je veoma važan tip, jer im govori zbog čega je nastao i na koji način može da se spreči nastanak ponovnog moždanog udara.

Oporavak nakon moždanog udara najviše zavisi od ozbiljnosti oštećenja mozga, godina, kao i rehabilitacije.  

Rehabilitacija se prilagođava svakom pacijentu pojedinačno. Suština jeste pomoći pacijentu i osposobiti ga za samostalan život. 

Razni oblici reumatizma

Reuma, reumatizam ili kostobolja je oboljenje koje može da pogodi sve delove tela, pa čak i lobanju. Njeni uzročnici mogu biti prehlada, korišćenje lekova koji nisu adekvatni, nepravilna ishrana, genetska predispozicija, uslovi rada, izloženost prehladama, virusima i bakterijama, ali i stres.

Kada su bolesti kostiju i zglobova u pitanju imamo više vrsta:

 • Degenerativne reumatske bolesti perifernih zglobova i kičmenog stuba
 • Vanzglobni reumatizam (mekotkivni)
 • Reumatski sindromi u drgim bolestima i retke reumatske bolesti

Vežbanje je preporučljivo jer poboljšava cirkulaciju, održava optimalnu težina, poboljšava čvrstoću kostiju i jačaj mišiće oko zglobova. Redovne masaže, tople kupke, akupunktura i pakovanja glinom, mogu itekako pomoći onima koji boluju od reume. Kod nas se lečite iz sopstvenog apartmana u bazenu lekovite vode.

Problemi sa kičmom

Oko 80 % populacije ima bolove u kičmi, dok se bolovi u leđima pojavljuju najčešće u razdoblju od 20 do 55 godine. Kičma je neprestano izložena različitim vrstama opterećenja, te neretko dolazi do preopterećenja. Degenerativne promene najčešće se javljaju između dva kičmena pršljena koji potom postaju žarište bola. Bolesti kičme tretiraju se lekovima, fizikalnom terapijom, medicinskim vežbama i mirovanjem, tj smanjivanjem opterećenja na bolne predele. Ukoliko imate ove ili slične probleme, najbolje je da posetite banju koja je specijalizovana za lečenje bolesti kičme, a Novopazarska Banja je baš jedna od njih.

Stanja nakon preloma kostiju

Ukoliko se javlja bol, povišena temperatura i ograničena pokretljivost, mora doći do imobilizacije.

Nakon imobilizacije, pacijent se uključuje na fizikalan tretman zbog stimulacije koštanog zarastanja, kao i na proces kineziterapije da bi se ublažila ukočenost susednih zglobova tj.kontrakture, do koje neminovno dolazi. 

Prvo se sprovode vežbe za povećanje obima pokreta aktivno i aktivno-potpomognuto pod nadzorom fizioterapeuta, a kasnije i vežbe za jačanje snage mišića.

Pored kineziterapije, veoma je dragocena i hidrokineziterapija u bazenu ili kadama zbog lakšeg izvođenja pokreta i povoljnog uticaja vode na organizam.

Sportske bolesti
 • Osteogenesis imperfecta - lomljive i krhke kosti
 • Bakerova cista - poplietalna cista
 • Hallux valgus – deformacija palca na stopalu
 • Petni trn - calcar calcanei
 • Bolna prepona
 • Meniskus - povreda 
 • Ruptura prednjeg ukrštenog ligamenta
 • Trkačko koleno 
 • Skakačko koleno - Osgood-Schlatter
 • PHS sindrom - sindrom bolnog ramena 
 • Smrznuto rame 
Kožne bolesti
Ženske ginekološke bolesti
 • Sterilitet
 • Upale