Emrović raj
Šta posetiti

Kulutrno-istorijski spomenici

Šta posetiti
Emrović raj
Rezervišite po najpovoljnijoj ceni!
Dolazak
Odlazak
Broj odraslih
Broj dece
Promo kod

Lokacija

Novopazarsku Banju krasi mnoštvo zelenih površina, a pre svega park koji se prostire na površini od oko 4 hektara, u kom raste raznovrsno bilje. Blizina planina Golije i Rogozne mogu boravak u Novopazarskoj Banji učiniti zanimljivijim pored redovnih fizikalnih i lekovitih terapija. Izleti u prirodi, obilasci kulturno-istorijskih spomenika, samo su neke od aktivnosti koje vam predlažemo. 

Činjenice

3 km
do Gradske tvrđave
3.5 km
do Petrove crkve
7 km
do Đurđevih stupova
17 km
do Manastira Sopoćani
20 km
do Starog grada Rasa
60 km
Do Pešterske visoravni
Šta posetiti 0
Šta posetiti 1
Šta posetiti 2
Šta posetiti 3
Emrović raj

Šta posetiti

-
Manastir Đurđevi Stupovi

Manastir Đurđevi Stupovi

Manastir Đurđevi Stupovi se nalazi na vrhu jednog uzvišenja u Starom Rasu. Podigao ga je veliki župan Stefan Nemanja 1171. godine, a oslikan je oko 1175. godine. Jedan je od najstarijih srpskih manastira i posvećen je Svetom Đorđu. Ime Đurđevi Stupovi je dobio zbog postojanja dve kule, odnosno dva stupa koja ga krase. Ovaj manastir ima značajnu ulogu u formiranju arhitektonskog stila poznatog pod imenom – Raška škola. Ova svetinja je veoma značajna za kulturu i istoriju naše zemlje, uvršten je u svetsku kulturnu baštinu i pod zaštitom je UNESKO-a.

1171. god
7 km od hotela
Manastir Sopoćani

Manastir Sopoćani

Manastir Sopoćani se nalazi na 20 km zapadno od Novog Pazara, u blizini izvora reke Raške. Ktitor manastira je Stefan Uroš Nemanjić I, čije se mošti i nalaze u njemu. Nije poznata godina izgradnje samog manastira, ali se pretpostavlja da je to bilo u drugoj polovini Uroševe vladavine. Ime je dobio po slovenskoj reči sopot, što znači izvorJedan je od najznačajnijih spomenika kulture u našoj zemlji i pod zaštitom je UNESKO-a. Freske manastira Sopoćani predstavljaju pravo remek-delo i poznate su u celom svetu, najznačajnija je Uspenje Presvete Bogorodice. Manastir je jedno vreme bio ženski manastir, a danas u njemu boravi preko trideset monaha i iskušenika. 

1260. god
17 km od hotela
Petrova crkva

Petrova crkva

Petrova crkva ili crkva Svetih Apostola Petra i Pavla, kako je njeno puno ime, nalazi se na svega 2 km od Novog Pazara i jedna je od najstarijih crkvenih spomenika naše zemlje. Prema pisanim podacima crkva potiče iz 8. veka, ali je moguće da je njena istorija duža. Zbog svog jedinstvenog izgleda koji je nastao nakon velikog broja prepravki i dograđivanja, nalazi se na UNESKO-ovoj listi zaštićene svetske baštine. U ovoj crkvi je kršten Stefan Nemanja.

iz VIII veka
3.5 km od hotela
Stari grad Ras

Stari grad Ras

Stari grad Ras se nalazi na brdu Gradina, na oko 10 km od Novog Pazara. Pretpostavlja se da potiče iz vremena vladavine Jovana II Komnina. Stari grad Ras čine tri arheološka lokaliteta: pećina sa manastirom Svetog Arhanđela, utvrđenje na Gradini i naselje Pazarište. Trvđava Ras jedan je od najzančajnih spomenika za istoriju Srbije, bio je središte velikih srpskih vladara. Jedan je od značajnih turističkih centara naše zemlje. Zahvaljujući manastiru Sopoćani koji se nalazi u njegovoj blizini, Stari Ras je uvršten na UNESCO-ovu listu svetske kulturne baštine.

iz XII veka
20 km od hotela
Hamam

Hamam

Hamam predstavlja staro tursko javno kupatilo. Smešten je blizini Stare čaršije, na desnoj obali reke Raške u samom centru grada. Hamam je izgrađen od strane osnivača Novog Pazara Isa-beg Ishavkovića u drugoj polovini XV veka. Bio je podeljen na muški i ženski deo, te zbog toga spada u dvojna kupatila. Na zgradi se nalazi 11 kupola i svaka prekriva neku porsotoriju, u severnom delu nalazio se šadrvan kojije bio čekaonica i svlačionica, dok je u južnom delu bila hazna, odnosno prostorija za grejanje vode. Ovaj spomenik islamske arhitekture je pod zaštitom države kao spomenik od izuzetnog značaja.

iz druge polovine XV veka
3 km od hotela
Amir agin han

Amir agin han

Amir Agin han se nalazi u centru Novog Pazara. Reč han znači prenoćište, svratište, gostionica za putnike i trgovce u doba osmanlijske vlasti. Amir Agin han je sagrađen u XVII veku i služio je kao konačište trgovaca koji su u dugim karavanima putovali na relaciji Carigrad-Dubrovnik. U prizemlju hana nekada se nalazila mehana, na spratu su bile smeštene sobe, dok je ispred hana bio prostor za vezivanje konja. Danas se han koristi u ugostiteljsko-turističke svrhe, i može se reći da je jedan od najlepših objekata ove vrste. 

iz XVIII veka
3 km od hotela
Gradska tvrđava sa kulom motriljom

Gradska tvrđava sa kulom motriljom

Gradska tvrđava sa kulom motriljom se nalazi u samom centru Novog Pazara. Ona je izgrađena u XVII veku. U svoje vreme služila je za odbranu grada od napada neprijatelja, a sada je simbol grada. Osnova tvrđave je trougaona i obrazuju je tri ugaona bastiona, tabije, poligonalne osnove različitih dimenzija. Tvrđava je nekoliko puta bila rušena i obnavljana. Nakon balkanskih ratova pretrpela je mnoge udare i danas je samo delimično očuvana.

rekonstruisana je 1750. godine
3 km od hotela
Altun Alem džamija

Altun Alem džamija

Altun alem džamiju je sagradio, sredinom XVI veka, Muslihedin Abdul Gani, poznat kao Mujezin hodža Al Medini.  On je bio poznat kao graditelj brojnih objekata i u drugim gradovima. Altun alem džamija je jedna od najlepših džamija na Balkanu, i nalazi se u Staroj čaršiji. Ime Altun alem dobijeno je u XVII veku kada je preimenovana sa Mujezin hodžina mahala na sadašnje. U skopskim rukopisima se navodi da je to izuzetno građevinsko delo i da se njoj ravna mogla naći samo u Istanbulu, Jedrenu i Brusi, te da je na nju podsećao Taš han u Skoplju.

iz sredine XVI veka
3 km od hotela
Sjeničko jezero i Uvac

Sjeničko jezero i Uvac

Na 100 km od Novog Pazara nalazi se Sjeničko jezero, koje je velika atrakcija na ovom području. Jezero je izuzetno zanimljivo za planinare i druge strasne ljubitelje prirode. Jedinstven pejzaž na meandrima Uvca i kanjon ispunjen jezerom, smešten je na svega 6 km od Sjenice. Na području Uvca stanuje veoma retka vrsta ptica, a to je beloglavi sup. Najlepši utisak o Sjeničkom jezeru se može steći sa vidikovca “Molitva”, a do vidikovca je najlepše ići peške. Veliki broj pećina, kraški reljefi i naravno kanjon Uvca na tako malom prostoru ostavlja bez daha svakog posetioca koji dođe i otkrije ovo posebno mesto.

Jezero je dugo 25km
100 km od hotela
Pešterska visoravan

Pešterska visoravan

Pešterska visoravan je najveća visoravan na Balkanskom poluostrvu i jedna od najvećih u Evropi. Mnogi je nazivaju i balkasnki Sibir, zbog niskih temperatura, dok je drugi znaju kao balkanski Tibet, zbog visoke nadmorske visine i kulturno istorijskih spomenika. Nestvaran prizor koji možete ugledati sa Pešterske visoravni su sedam planina koje je okružuju, Golija, Zlatar, Javor, Ozren, Jadovnik, Giljeva i Žilindar. Netaknuta priroda, jezera, reke, pećine, planine i skijališta su razlog zašto se turizam sve više razvija na Pešteru.

Najveća visoravan na Balkanskom poluostrvu
60 km od hotela